Häämessut 2017

Vilkas häätapahtumakausi on alkamassa ympäri Suomea. Tapahtumia on monenlaisia, joista pienimmät ovat yksittäisten hääalan yritysten järjestämiä ”avointen ovien” tilaisuuksia, ja isoimmat ovat tuhansia kävijöitä houkuttelevia yleisötapahtumia.

Haastattelin Suomen Häämedia Oy:n Soile Niinikoskea päästäkseni vielä vähän paremmin sisälle häämessuilun taustoihin ja kulisseihin. Erityisesti halusin tutustua ennakkoon, mitä Suomen Häämessut tarjoavat meille tänä vuonna.

soile

Miksi häämessut järjestetään useimmiten tammi-helmikuussa?

– Ajankohta oikeastaan määräytyy pukuvalmistajien mallistojen ja myynnin puolesta. Alkuvuosi on tärkeätä aikaa tehdä päätökset kesähäiden puvuista, vielä helmikuun lopussa tehdyt pukutilaukset ehtivät kesähäihin.

Milloin aloit haaveilla häämessujen järjestämisestä?

– En ole varsinaisesti koskaan haaveillut häämessujen järjestämisestä, olen vain ajautunut häämessujen pariin koulun kautta. Siellä huomasin ettei tapahtumaa tehdä sen koko potentiaalilla eikä mielestäni tarpeeksi tyylikkäissä puitteissa. Silloin lähdin kehittämään konseptia suurempiin tiloihin ja paljon ammattimaisempaan suuntaan. Tapahtumia on upeaa tehdä kun näkee selkeästi alun ja lopun, kyllähän aina se valmis tapahtuma palkitsee kun näet käytännössä usean kuukauden työn.

Mikä on suhteesi häiden järjestämiseen?

– Tätä minulta kysytään paljon! Täytyy sanoa että kyllähän sitä melko tarkaksi tulee kun näissä ”piireissä” pyörii. Sen jos minkä olen oppinut että ehdottomasti kannattaa käyttää alan ammattilaisia ole kyse sitten puvun valinnasta, sormuksesta, koristeluista tai mistä vain. Kun naimisiin mennään en ainakaan minä haluaisi omalle kohdalleni epävarmuustekijöitä. Häiden järjestäminen on ihana asia josta pitää nauttia eikä stressata.

SHJ-49

unspecified-6-1024x681

Kuinka kauan ennen messuja aloitat niiden työstämisen?

– Messujen aktiivinen työstö aloitetaan yleensä kuusi kuukautta ennen tapahtumaa. Kaikki alkaa yhteistyösopimusten solmimisesta isompien toimijoiden kuten tapahtumatilan ja tekniikkatuotannon kanssa.

Mikä häämessujen järjestämisessä on työläintä?

– Oman aikansa vie näytteilleasettajien hankinta sekä lopullisen pohjakartan ja ohjelmarungon hionta. Häämessut, kuten kaikki tapahtumat koostuvat lukuisista pienistä liikkuvista osista, jotka täytyy osata laittaa paikoilleen.

Miten messupäivä menee yleensä sinun osaltasi?

– Messupäivät menevät yleensä varmistellen että kaikki sujuu, parastahan olisi se ettei minulla ole tekemistä! The National Wedding Show -näytöksessä olen usein ollut backstagella auttamassa näytöksen kulussa, muuten päiväni menee lähinnä jutellessa näytteilleasettajille ja muille yhteistyötahoille sekä ratkoessani pieniä pulmia.

Miten pysyt kärryillä messupäivänä tapahtumien kulusta?

– Jaan vastuun useammille henkilöille jotka hoitavat omat osa-alueensa, näin minun ei tarvitse tietää kaikesta kaikkea. Tietysti myös ”walkie talkiet” on erittäin suuri apu tapahtumissa!

Miten paljon jälkityötä messut teettävät?

– Yleensä teen kaiken mahdollisen valmiiksi jo ennen messuja, esimerkiksi tapahtuman jälkeen tehtävä markkinointi on jo valmiiksi suunniteltu sillä näin alkuvuodesta on paljon tapahtumia ja niiden jälkityöt on tehtävä heti muuten ne jää. Perinteisesti aina lähetetään isojen pukuvalmistajien puvut takaisin maailmalle.

unspecified-4-1024x684

Eroavatko Oulun ja Jyväskylän messut toisistaan, miten?

– Tapahtumat eroavat oikeastaan vain näytteilleasettajien suhteen, sillä häätapahtumat ovat hyvin paikallisia. Omat haasteensa tuo se, että tapahtumapaikat ovat hyvin erilaiset joka vaatiin kokonaan erilaisen pohjakartan molempiin kaupunkeihin.

Mitä kaikkea messuilla tullaan näkemään ja kokemaan?

– Tapahtumassa tulee olemaan vilkas äänimaailma sillä mukana on useita muusikoita. Näiden lisäksi tapahtuma on pullollaan alojensa ammattilaisia jotka pitävät mielenkiintoisia tietoiskuja morsiusmeikistä avioehtoon ja häämusiikkiin.

Onko miehet huomioitu jollain tapaa messuilla?

– Miesten muotia nähdään muotinäytöksessä, sekä useilla näytteilleasettajilla on myös tarjontaa miehille. Esimerkiksi Ykköset ovat erittäin taitavia miesten stailauksessa ja parturoinnissa. Pitää myös muistaa että suurin osa asioista ja päätöksistä on yhteisiä! 😉

unspecified-5-1024x684

Millaisia yrityksiä tammikuun Jyväskylän häämessuilla nähdään?

– Tapahtumassa nähdään ihanan paljon hääpukuliikkeitä (mikä näkyy myös upeassa häämuotinäytöksessä!), uusia kakuntekijöitä, mielenkiintoisia juhlapaikkoja sekä paljon korupuolen edustajia. Nähdäänpä myös pari uutta yhteisosastoakin – ihana huomata että alan yrittäjät tekevät tiiviisti yhteistyötä!  Edellisvuosista poiketen tarjolla on nyt myös Street Foodia ja raakakakkukahvila.

Mikä on The National Wedding Shown tarina?

– National Wedding Shown ideana on tuoda esille paikallisten pukuliikkeiden lisäksi morsiuspukujen brändejä ja niiden suunnittelijoita. Toki haluamme esitellä lavoilla myös suomalaisia suunnittelijoita luomuksineen. Näytöksissä haluamme luoda unelmia ja näyttää mahdollisimman laajalla skaalalla vaihtoehtoja niin mallien kuin pukujen sävyjenkin suhteen. Maailmassa on niin paljon vaihtoehtoja joten me tuomme oman kortemme kekoon kertomalla näistä. Jyväskylässä ja Oulussa nähdään yleensä hyvinkin saman tyyppinen muotinäytös. The National Wedding Show’n teemana tulee tänä vuonna olemaan Boho. Näytöksessä halutaan puvuissa, hiuksissa ja meikeissä korostaa luonnollisuutta sekä ”boheemiutta”. Näytöksessä nähdään myös paljon kimppuja ja muita kukkia sekä teemaan sopivia somisteita.

kaikki

01-national_wedding_show_hires-39-1024x683

Millainen näytteilleasettaja kiinnostaa ja koukuttaa parhaiten potentiaalisia asiakkaita?

– Näytteilleasettajat jotka ovat jaksaneet panostaa osastoihinsa niin visuaalisesti kuin sisällönkin puolelta ovat kiinnostavimpia. Vuorovaikutukselliset osastot ja aktiiviset esittelijät saavat aina parhaat tulokset tapahtumissa. Kävijät usein hakevat myös uutuuksia / trendejä tai ”jotakin uutta” ja tätä pyritään tarjoamaan.

Mitä kävijät hakevat häämessuilta?

– Osa aloittaa häidensä suunnittelun häämessuilta joten he hakevat lähinnä ensikosketusta maailmaan. Osa taas on selkeästi hakemassa esim. koristeluideoita tai valokuvaajaa. Oikeastaan kaikilla on niin eri tavoitteet tapahtumalle ja ovat niin eri vaiheissa omien häidensä suunnittelua, siksi on tärkeää että voimme tarjota laajasti eri alojen toimijoita.

Mitä vinkkejä haluaisit kertoa Suomen Häämessuille tulijoille?

– Suosittelen pitämään silmät auki ja ottamaan kaiken irti ammattilaisten läsnäolosta kyselemällä paljon ja keräämällä tietoa itselle tulevaa varten. Tietoiskut ovat myös todella mielenkiintoisia, niitä kannattaa kuunnella! The National Wedding Show’ssa nähdään paljon uutuuksia joten ehdottomasti se kannattaa katsoa ja kerätä parhaat ideat. Häät ja Juhlat -lehdellä voi myös osallistua 7000 euron arvoisen sormuksen arvontaan joten sitäkään en suosittele jättämään välistä.

14720501_1105524829560933_414703390774017179_n

Mikä motivoi sinua tekemään häämessuja vuodesta toiseen?

– Minua kiehtoo alan kehitys sekä uudet trendit joita vuosittain tulee. Paljon on tietysti myös tuttuja ja ihania näytteilleasettajia kertynyt näiden viiden vuoden aikana kun olen tapahtumia tehnyt pitkin Suomea.

Jos saisit toteuttaa hulluimmat ideasi seuraavilla häämessuilla, mitä siellä olisi?

– Koko halli olisi somistettu kauniisti tietyn teeman mukaan esim. juurikin luonnonkukilla tai sitten päinvastoin muotinäytöksessä sataisi lunta. Olin vuosi sitten Dubaissa häämessuilla ja siellä oli kaikkea upeaa – esimerkiksi lavan päällä katosta roikkui pitkiä kasveja ja lava oli noin 10 kertaa suurempi kuin meillä (niin kuin budjettikin). Ideat eivät ehkä olisi niin ”hulluja” ennemminkin vain suuria ja näyttäviä. Onhan visioita vaikka kuinka!

Haluatko paljastaa, mitä tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on Suomen Häämessuille?

– Suunnitelmia on kovasti, mutta kerrotaan niistä myöhemmin 😉

♥ ♥ ♥

Kuvat: Ville Kotimäki & adobestock.com Suomen Häämedia Oy:n luvalla
Haastattelu: Ilona Taipale & Soile Niinikoski